www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningSpelmanslaget 50-årsfirar med storevenemang i Bergsjö

BERGSJÖ 2002-06-08 [03:00]
Nordanstigs spelmanslag fyller 50 år och det firas med en jubileumskonserti Bergsjö kyrka på midsommardagen och en återuppstånden Östträff på annandagen. Den inleds med ett tåg genom Bergsjö.

Men det är mera "allvarligt" än så:

- Bergsjö har lika bra förutsättningar som Delsbo och Bjuråker att ordna stora folkmusikfester, säger Hans Ederborg, ordförande i spelmanslaget.

Nordanstigs spelmanslag bildades 1982 men det firas ändå ett 50-årsjubileum eftersom föregångaren, Bergsjöbygdens spelmanslag, föddes 1952.

Allt fler yngre
För 50 år sedan var Bergsjöprofilen Helge Nilsson den drivande, han dog 1982. Sedan snart 15 år är det Oltorgs-Kaisa Andersson, Bergsjö, som är spelledare. Kvinnor och yngre kommer mer och mer och blott elvaåriga Linnea Hansson, Bergsjö, är det bästa exemplet på det. Hon är med även vid större gruppspelningar. Hon var bland annat en av de 14 i laget vid nationaldagsspelningen på Bergsjö hembygdsgård.

- Jag började att spela fiol då jag var fyra år och bodde i Stockholm, berättar Linnea Hansson.

Så ung började inte Olle Medelberg, Bergsjö. Han kom med 1952, 32 år gammal och är ännu i dag aktiv även om han inte deltar i större spelningar.

1952 kom entusiaster som Lennart Lindberg och Erland Lärka cyklande från Gnarp respektive Mellanfjärden för att vara med på övningarna. Edvard Strid tog cykeln från hemmet i Ässjö till Hassela centrum där han klev på bussen. En av de första spelningarna i större sammanhang skedde på Knaust i Sundsvall.

Stuga i dåligt skick
Jon-Eric "Fiolen min" Öst föddes i Bergsjö. 1964 flyttades Öststugan från Trösten till hembygdsområdet. För det svarade nämnde Olle Medelberg och spelmanskollegan Johannes Söderberg.

- Stugan var då i dåligt skick och höll delvis på att förstöras, minns Medelberg.

Storsatsning
Med stöd av 30.000 EU-kronor blir det en storsatsning i midsommar. Vid jubileumskonserten i kyrkan medverkar "gästartister och egna odågor" som Thore och Oline Härdelin, ende riksspelmannen på lur och horn, Anne-Marie Sundberg, Ove och Nils-Gunnar Burlin, Kaisa Abrahamsson, Karin Hjelm och Thomas von Wachenfeldt - eller var det von Bässjö? - hemmasonen som torde bli lagets tredje riksspelman efter Lennart Eriksson, Jättendal, och Kaisa Abrahamsson.

Maria Öst ur Östsläktet leder annandagens program. Garmarnas Emma Härdelin spelar med Triakel från Östersund. Skäggmanslaget uppenbarar sig. Det är bara något ur klassprogrammet som avrundas med en final i en spelmanstävling och dans till Delsbopojkarna.

Vi återvänder till Ederborg och inledningen. Nordanstig och Bergsjö tänker etablera sig som ett folkmusikställe med arrangörsklass.

- Vi vill få fart på bygden, resonerar han.

Sverker Söderström
0652-24100Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu