www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningFolkmusik med släng av hårdrock

BEGSJÖ 2002-04-07 [03:00]
JP Nyströms är underhållande folkmusiker som även behärskar ståuppkomiken. Det visade de i fredagens konsert i Bergsjögården, där även Nordanstigs spelmanslag och Trio Trösten medverkade som "förband".

En bit in i JP Nyströms konsert vänds plötsligt de musikaliska begreppen på ända. Med hjälp av tramporgel, kontrabas och fiol som bakgrundsinstrument gör dragspelaren Ulf Jonsson ett rejält takt- och stilbyte i en låt och går från folkmusik till hårdrock genom att spela det inledande riffet på Deep Purples odödliga Smoke on the water. Trots, eller kanske tack vare, dessa instrument låter det häpnadsväckande tungt och svängigt.

Hårdrock och kärleksvisa
Konserten svänger också när det gäller innehållet. Från hårdrocksriff och "Antikärleksvisa mot sjömän i Nattavaara" via kärleksvisa och vaggvisa på finska, till Lilla valsen, en stillsam och gripande melodi som gruppen brukar spela på begravningar. Dessutom bjuds det på en hel del komik i låtarna genom gruppens fysiska och visuella agerande och inte minst mellan låtarna i form av rena ståuppkomiken.

- Vi är tacksamma för att ni applåderade när vi kom in för vi är inte vana vid applåder. Applådbältet går ungefär vid polcirkeln, norr om den applåderar inga människor - åtminstone inga män, inleder frontmannen Svante Lindqvist.

En visa vid namn "Mamma kokar palt" presenterades som Harald Hagströms stora hit. Harald var en norrbottensprofil som skrev låtar, och denna visa skrev han som en hyllning till alla paltkokande mödrar.

JP Nyströms serverar en stor dos intensitet och inlevelse under konserten och de står sannerligen inte stilla på scenen. Ena stunden ligger Svante Lindqvist och Mats Olausson ner på golvet och spelar och i nästa stund är Svante mitt ute bland de 100-talet i publiken.

- Jag gillar inte specialister. Jag tycker bättre om spetsinkompetens, när man är riktigt jädra dålig på någonting, framhåller Svante Lindqvist, som också har synpunkter på piteborna;

- I Pite pratar man långt ner i magen, de låter liksom dumdryga och självsäkra. Hör bara på deras tre komiker, Ronny Eriksson, Lasse Eriksson och … och Anders Sundström!

Gedigen underhållning
Sammantaget bjuder norrbottningarna på en gedigen underhållning tillsammans med ett litet budskap om att man ska försöka göra världen en gnutta bättre medan man lever. De har spelat tillsammans i 25 år och de fortsätter för att de älskar att spela, något som inte går att ta miste på.

Varifrån kommer gruppens namn?

- Tidigare fanns det ett orgelfabrikat som hette JP Nyströms och vi tyckte att det lät passande. När vi började spela för 25 år sedan hade vi också en tramporgel av det märket, berättar Mats Olausson, som själv stundtals spelar på en gammal hederlig tvättbräda.

Innan JP Nyströms klev in på scenen vid niotiden spelade både Nordanstigs spelmanslag och Trio Trösten i cirka tre kvart vardera.

Bergsjös violinistvirtuos, Thomas Wachenfeldt, medverkade både i spelmanslaget och Trio Trösten och framförde bland annat en spektakulär visa solo av Viktor Öst vid namn Häxritten, som gav mycket kraftiga applåder. Hans spelsätt och strängbänderi i denna låt får en osökt att associera till dagens hårdrocksgitarrister.

Som avrundning i Bergsjögården spelade JP Nyströms två låtar tillsammans med Nordanstigs spelmanslag och Trio Trösten, där en låt hämtades från Norrbotten och en från Hälsingland.

Efter konserten fortsatte musikkvällen på Bergsjö hotell med så kallad spelmanspub. Där blev det en form av "buskspel" i flera olika grupperingar till efter midnatt.

Patrik Näslund
0652-24100Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu