www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu

Nordanstigs Spelmanslag
Bergsjö kyrka 1 oktober 2006:
Nordanstigs kammarorkester & kyrkokörer
under ledning av Burlin
Detaljer:


Spelmän:
Samuel Nilsson, Gnarp, Linnea Hansson, Bergsjö,
Thomas, Bergsjö, Jonas Olsson, Ljusdal, Jon-Olov, BergsjöFoto: Hans Ederborg
På plats:
Sverker Söderström från Sundsvalls Tidning
- Bäst i Nordanstig på lokala nyheter

(Hudiksvalls Tidning prioriterade annat.)

Susanne Francett, till vänster, kombinerade sångsolon med violinspel.
Foto: Sverker Söderström

Högklassig musikgudstjänst
BERGSJÖ (ST) 2006-10-02 03:00
Bergsjö kyrka fylldes med 205 åhörare när elva instrumentalister och 30 sångare på söndagen gav en högklassig musikgudstjänst.

På en tiogradig skala sätter jag en åtta i betyg, sade förre kantorn och kapellmästaren med mera, Hilding Larsson, då han tackade Nils-Gunnar Burlin efter konserten.

Burlin, ledare för Stockholms musikkår Tre kronor och även Hasselabonde, har otaliga kontakter som kommer musiklivet i Nordanstig till del. Han har också etablerat ett lokalt samarbete med Bergsjökantorn Charles Liljedahl som leder kyrkokörerna på "västsia" i kommunen.

En sådan här konsert är svår med tanke på att det blir väldigt litet tid till samövning. Dessutom drabbades vi av ett sent återbud.

Burlins kontakter gav besök av sångsolisten och violinisten Susanne Francett, Sundsvall, hennes bror Michael Axelsson från Operahögskolan, även han solist, och pappan och pensionerade operakörsångaren Lars-Gunnar Axelsson, nu ackompanjerande litet. En musikfamilj som fritidsetablerat sig i Hassel på Medelpadssidan.

Ur Beskowsläktet - berömda författaren Elsa och kände konstnären Bo - stammar Cornelia Beskow, som med härlig utstrålning gav några solon.
Jo, Elsa var gammelfarfars mamma, berättade hon efter framträdandet.

Cornelia studerar på folkhögskolan i Vadstena, naturligtvis på en sånglinje. En annan bärande i konserten var flöjtspelaren Joakim Voltaire, normalt i Stockholms symfoniorkester.

Låt oss också nämnas tre suveräna tonårsviolinister från Nordanstig som var med: Linnea Hansson, Bergsjö, Samuel Nilsson, Gnarp, och Jon-Olov Woxlin, Bergsjö.

Det var mycket Vivaldi som bjöds men Lars-Erik Larssons Förklädd Gud och Härlig är jorden med mycket fiol må nämnas i den 75 minuter långa musikgudstjänsten. Publiken tackade med stående ovationer och ett och annat bravo.

Prästen Bengt Wiklund, han vikarierar i minst tre månader, debuterade i Bergsjötemplet efter två år som vikarie i Gnarp.

Onsdagen den 11 oktober blir det en ny Burlin-bjudning, i Hassela kyrka. Bland annat medverkar fem musiker ur nordiska kammarorkesten från Sundsvall.

Sverker Söderström