Nordanstigs Spelmanslag


Vår Ordförande har ordet
2009-06-29

Hans har startat traditionen att skriva en krönika efter avklarad Bergsjöstämma. Jag har tagit över stafettpinnen som ordförande så nu är det min tur att skriva!

Vilket fantastiskt gäng vi har! En vecka före stämman kände jag bara "det här går inte", sedan ploppar de positiva överaskningarna in på löpande band. Vi fick låna parkens bänkar, Erik och hans pappa hämtade resterande från Trimavallen , det plockas blommor akut, folk ringer och anmäler att de vill hjälpa till, vilket räddade schemat i insläppet….Och så vårt underbara ungdomslag som självklart högg in överallt där det behövdes! Ledarduon är inte heller glömd, vad vore vi utan dem? Till och med vädret svängde om och blev ett av de bästa i stämmans historia, inklusive den obligatoriska svalkande regnskuren som inte ens blötte ner!

Jag vet, detta är livsfarligt men jag har INTE glömt någon, tack ALLA!!!!!

Våra domare i Låt-SM var verkliga veteraner i år. Samtliga har varit med tidigare också men nu gjorde vi en repris på fjolårets domarlag med Åsa, Björne och Danne. Det innebär att vi fått ytterligare kloka synpunkter på hur tävlingen och reglerna ska utformas. Nästa år ska vi dock byta domare så att ingen tävlande kan tycka att "de gillar ju inte min musik". Trion blir dock kvar i vårt stall och vi planerar en domarträff med båda grupperna närvarande i höst så att vi kan prata ihop oss.

Tävlingen då? Antalet bidrag ligger kvar kring 50-strecket men kvaliten är fortsatt hög, kanske den bästa årgången hittills? Och, fler och fler från "utsocknes", förlåt, "utlandskapnes" ska det vara. Tack alla finalister, utan er hade vi ingen tävling! Ett extra tack till Emma Ahlberg från Sundsvall, din känsla och ton i fiolen ger mig gåshud av välbehag! (Jag gjorde ett försök direkt att boka dem båda till nästa års konsert, vi får se om jag lyckats.)

För mig blev det tvära kast. Jag laddade om, först med två dagar på jobbet, sedan satte jag mig i bilen ner till Värmland för Zornuppspelning. Mellanlandning hos min durspelskompis Jan-Anders utanför Örebro för att sedan bosätta mig hos min far i Karlskoga. Uppspelningen gick bra så i lördags stod jag i Mariebergsskogen och fick mitt hett eftertraktade silvermärke. 30 grader varmt och folkdräkt med rock!

När jag väntade på resultatet i fredags ringde telefonen. Det var tidningen Ljusnan som gjorde ett längre reportage om varför Hälsingehambon tappar så många besökande och tävlande. Vår slutsats, efter en stunds resonemang var att folk- och gammeldansandet tappat mark men spelmansmusiken bara växer igen. Jag tänker på låtverkstan, på vårt ungdomslag som vi måste fortsätta att prioritera mm medans min ungdoms styrdanser med några gamla varje kväll ersatts av disko eller ren dansbandsmusik, är det någon som lär sig schottis och vals i gympan nu för tiden? Kort sagt, det är inte inne att dansa gammalt, vi har en liten klick polskedansare men var tog alla folkdansföreningarna vägen? I Hälsingland har vi några positiva undantag. Dansverkstan är ett, Forsa folkdanslag och framför allt Vailet Niklassons livsgärning med ungdomarna där är ett annat. Vi spelmän upplever att dansare är en bristvara. Man måste åka till de stora stämmorna i Bingsjö, Delsbo, Ransäter.. för att hitta ett fullt dansgolv. Vår dansmusik behöver dansare för att leva vidare! Vad ska vi göra för att stötta denna snart rödlistade art??

Jag har inget direkt svar, hjälp mig med idéer. Till dess får vi njuta av sommarens dansspelsfröjder och i Januari ska vi i alla fall åka ner till Stockholm, till Skeppis där det finns en livskraftig stam!

Er lagordförande
Staffan Berg
2009-06-29


Staffan Berg
fiolspelman & nybliven riksspelman på durspel, tillika Ordförande
i Nordanstigs Spelmanslag

Läs tidigare ordförande-krönikor:
2008-06-26 >>
2007-06-27 >>
2006-06-26 >>