Nordanstigs Spelmanslag


Vår Ordförande har ordet
2007-06-27

Ett STORT TACK till alla er som hjälpte till med att göra konserten och Bergsjöstämman till årets höjdpunkt (igen). Så inledde jag min krönika förra året och detta måste naturligtvis återupprepas.

När klockan var 17.30 på midsommardagen öppnades kyrkportarna för kvällens spelmanskonsert. När jag kikade ut i dörrspringan såg jag en kö som skulle komma att fylla hela kyrkan, vilken känsla. Att spela inför en fullsatt kyrka är otroligt stimulerande, tack alla ni som kom.

Jag får be alla proffsmusiker om ursäkt men när Ida Jonsson spelade ”Kristinas sommarvisa” i kyrkan så rös jag lite extra av välbehag. Hur kan man spela så fantastiskt när man är 8 år och 364 dagar gammal?

Konserten i kyrkan kvällen för stämman är väderoberoende men det gäller inte stämman.

Det enda vi inte kan styra över är vädret, om inte Trollens brudmarsch har den kraft som många tror. Det kom bud om att det regnade i Hudiksvall och till och med i Ilsbo (mindre än 2 mil från Bergsjö), men i Bergsjö sken solen. Det väder vi fick oss tilldelat i år är nog det bästa stämmoväder jag upplevt. Förra årets krönika tog upp ”trivsel” och det var lätt att trivas även i år i detta fantastiska väder.

Själv hann jag inte spela så mycket men däremot pratade jag med många olika människor. Det är fascinerande att på en stämma umgås man över så många gränser Gamla och unga, rika och fattiga, musikaliska och mindre musikaliska och en stämma är lika mycket kvinnlig som manlig.

Nu är Bergsjöstämman 2007 historia och alla sommarens stämmor kommer också att skrivas in i historieböckerna, så se till att du blir en del av historien.

Hans Ederborg
2007-06-27


Hans Ederborg
fiolspelman & munspelsfantom
(Zorn-medaljör)
tillika Ordförande
i Nordanstigs Spelmanslag